Tilbake til alle artikler

Hvordan plante i terrakottapotter?

Hvis planter kunne snakke, ville de fortalt at de helst vil bo i en terrakottapotte.

Riktig drenering gir nemlig røttene rom til å puste, mens den riktige leiren holder på fuktigheten de trenger. Terrakottapotter av høy kvalitet er også svært slitesterke og kan brukes både innendørs og utendørs. Om du behandler dem riktig, kan de gå i arv fra en generasjon til den neste.

Om du har erfaring som gartner eller ikke, kan planting i terrakottapotter være en rimelig og fantastisk måte å skape hageatmosfære på. Det er noe utrolig fascinerende med å følge en plante fra den lille spiren til en vakker hageprakt.

Her er våre beste tips for hvordan du tar vare på pottene dine og gir plantene de beste vekstforholdene, samt noen gode idéer til hva du kan plante i år.

Hvordan forberede en terrakottapotte for planting?

Når du skal plante i en potte for første gang, bør du se til at leiren bløtlegges grundig i vann. Det gjør at potten hydreres og ikke absorberer fuktigheten til planten. La helst potten ligge i vann i 24 timer om mulig. Da skal potten endre farge fra lys til mørk, et tegn på at potten din kan puste og vil transportere fuktighet og luft ned til røttene av planten.

20230513_183206.jpg

Før du sår

Før du legger jord i potten, plasser en bit med keramikk eller liknende over dreneringshullet i bunnen av potten. Det hindrer at jorden pakkes for hardt sammen rundt hullet slik at vannet ikke renner fritt. Om du har plassert potten i en stor plantekasse, er det lurt å legge et dreneringslag i bunnen av potten, f.eks. leca-kuler, knust keramikk eller steiner. Legg et lag med fiberduk over dreneringslaget så renner ikke vannet rett igjennom og du slipper at laget blander seg med jorden.

Untitled-1_1.jpg

Nå er du klar for å helle oppi kvalitetsjord og plante i vei. Før du plasserer planten i jorda, skal røttene bløtlegges i vann, det gir dem energi til å slå rot og finne seg til rette i sin sunne, vakre og slitesterke terrakottapotte. Velg riktig jordtype til din plante og sørg for at røttene har god plass til å vokse. Planter med grunne røtter blomstrer i lave potter, mens høyere potter gir dypere rotfeste og bedre tilgang til vann og nærings.

20230514_183415_1.jpg

Start ditt hageeventyr

Ved å plante enkle planter eller urter og frukter som dill, mynte, erter, jordbær og bladsalat. Finn det perfekte solfylte stedet og se hvordan plantene vokser og produserer søte, saftige og deilige resultater. Det fine med å dyrke planter i potte er at flytte rundt på pottene for å finne de beste lysforholdene.

IMG_20220712_15304802.jpg

Plant jordbær i potter

Disse saftige og deilige bærene er ikke bare enkle å dyrke, men også tilpasningsdyktige og kan dyrkes i leirpotter.

Den beste tiden å plante jordbær er om våren eller forsommeren, når risikoen for frost er over. Når du velger en potte, velg en stor diameter for å gi nok plass til røttene. Prøv å hold jorden fuktig hele tiden, men ikke gjennomvåt. Med en god dose tålmodighet og omsorg kan du nyte hjemmedyrkede jordbær rett fra din egen terrasse eller balkong.

Easy Peasy!

Erten er en artig og raskt voksende liten skapning som er enkel å dyrke. Så ertefrøene ca. 5 cm dypt i potten, vann godt og plasser den på et solrikt sted. Om nødvendig kan du støtte opp stilkene mens de vokser og produserer søte, deilige erter. Gi stilkene noe å klatre på mens den vokser og følg med vær vitne til de søte, deilige ertene som vokser fram. Er du utålmodig kan skuddene og bladene på spises før ertene er klare, en herlig og sprø grønnsaksnacks.

Våre favorittpotter

Vi har lagt vår elsk på Bergs Potter som helt siden 1942 har laget krukker av høy kvalitet som plantene dine vil elske. Terrakottapottene deres lages med høykvalitets italiensk leire som brennes ved ekstremt høye temperaturer. Det gir pottene en unik og naturlig holdbarhet.

De har potter i mange forskjellige farger, design og størrelser, slik at du kan finne en potte som passer din stil og din plante.

Bergs_Potter_Copenhagen_Raw_Rosa_7.jpg

Du finner alle produktene fra Bergs Potter her.